New Court, Clare College

van Heyningen and Haward Architects, Cambridge, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

van Heynigan and Haward's New Court at Clare College, Cambridge 

Will Pryce (website)     Download Original

  • van Heynigan and Haward    
  • The view of New Court from Burrell    
  • The elevations use a minimal palette of Vauxhall Grey brick and cedar board cladding    
  • By mirroring Giles Gilbert Scott    
  • Student accommodation    
  • A corridor leading to the courtyard    
  • The Gillespie Centre    
  • The Gillespie Centre faces directly on to the new courtyard    
  • Looking out from the Gillespie Centre across to Gilbert Scott    
  • The Gillespie Centre    
  • The lecture theatre within the Gillespie Centre    
  • Site plan    
  • Lower basement plan    
  • Upper basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Roof plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • North elevation    
  • West elevation    

Building for Clare College, Cambridge University, primarily for student and conference accommodation but also containing a lecture theatre, laundry rooms and support space

The College required a dedicated lecture theatre for 150 people, catering for delegates, fellows offices, 34 new study bedrooms suitable for delegates as well as students, and a student laundry.

The building occupies the last piece of undeveloped land in the central area of the College, next to Memorial Court - a series of landscaped courtyards designed for the college by Giles Gilbert Scott and built in stages between 1929 and 1950. The L-shaped building uses cedar board cladding that meets a Vauxhall Grey brick, and the building has a low-tech environmental strategy.

Data

  • Begun: Jul 2007
  • Completed: 2008
  • Floor area: 2,000m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £6.3M
  • Tender date: Oct 2006
  • Procurement: JCT 98 WCT (design and build)
  • CO2 Emissions: 50kg/m2/year
  • Address: Trinity Lane, Cambridge, CB2 1TL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more