RSPB Environment and Education Centre, Rainham

van Heyningen and Haward Architects, Purfleet, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Centre facade showing light towers 

Jason Orton (website)     Download Original

  • Centre facade showing light towers    
  • View across marshes to centre at dusk    
  • Centre placed on land built up as a defence against flooding    
  • First floor level entrance and access walkways    
  • Principal public space on the first floor    
  • Covered terrace on the south side of the building    
  • Interior of principal public space    
  • Interior of principal public space    
  • Viewing area on ground floor    
  • Marshes    
  • Mashes and Thames    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Sketch section exploring form     
  • Sketch section exploring form     
  • Sketch isometric exploring layout    
  • Sketch isometric exploring layout    
  • Landscape sketch    
  • Concept sketch 1    
  • Concept sketch 2    
  • Concept south west elevation    
  • Environmental Strategy    
  • Chimney Strategy    
  • Light towers being craned into place    
  • Centre facade showing light towers    
  • Concrete floor slab    
  • Raised walkway    
  • Concrete structure    

Environment and Education centre for the RSPB at Rainham Marshes, designed to meet high environmental standards

The client required a new education centre situated on protected marsh land in Purfleet. This included provision of a reception and cafe area with good views across the marshes and education, kitchen, office and meeting spaces.

The building’s unusual form and striking façade contrast with the surroundings, creating a distinctive addition to this important wetland area.

The Centre has achieved BREEAM Excellent certification and its environmental design features, such as a ground source heat exchange pump, photovoltaic cells and a rainwater harvesting tank, embody the client’s commitment to sustainable development, while also creating a benchmark for development in the Thames Gateway area.

Data

  • Begun: Aug 2005
  • Completed: Jun 2006
  • Floor area: 546m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £2.2M
  • Tender date: Jan 2005
  • Procurement: JCT98 with contractor's designed portion supplements
  • Address: New Tank Hill Road, Purfleet, RM19 1SZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers