The White House Annexe

AEW Architects & Designers LTD, Disley, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

the_white_house_annexe_image_8 

Mark Rayner     Download Original

  • the_white_house_annexe_image_8    
  • the_white_house_annexe_image_7    
  • the_white_house_annexe_image_6    
  • the_white_house_annexe_image_3    
  • the_white_house_annexe_image_4    
  • the_white_house_annexe_image_10    
  • the_white_house_annexe_image_2    
  • the_white_house_annexe_image_1    
  • the_white_house_annexe_image_9    
  • the_white_house_annexe_image_5    
  • the_white_house_annexe_plan    
  • the_white_house_annexe_section_b-b    
  • the_white_house_annexe_section_a-a    
  • the_white_house_annexe_elevation_1    
  • the_white_house_annexe_site_plan    
  • the_white_house_annexe_working_detail    

AEW Architects were approached by an experienced client to design an annexe within the grounds of their new family home in Cheshire.

The brief for the annexe was to provide the family with two key spaces; a work space and a workout space. As the family needed to move into the property quickly, the scheme was progressed under permitted development rights. This omitted the need to wait for full planning approval before starting on site. It also provided the team with an additional set of design constraints.

The resulting single storey annexe building is located to the side of the existing house, utilising a previously under-used area of the garden. The building is faced in white render to tie into the existing house and features elements of timber cladding.

Glazed gable ends connect the internal spaces to the garden and allow natural light to penetrate. To the north, the glazed wall can be pulled back to allow the workout space to extend out into the garden. The workout space features exposed timber, glulam and steel structural elements and is large enough so that working out can be a social experience.

To the south, a large roof overhang and light shelf have been incorporated into the gable end design. These features protect the glazing from solar gain, while allowing natural daylight to penetrate deep into the workspace. The light shelf is a bespoke design element which spans the full width of the glazing and extends back into the building. Positioned above eye-level, it appears as a floating element supported only on the timber-clad chamfered revels of the roof overhang. At night, the annexe and surrounding landscape is illuminated by low level lighting, creating a dramatic contrast between light and dark.

Data

  • Begun: Aug 2017
  • Completed: Aug 2018
  • Floor area: 74m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £18,000
  • Funding: Private Funding
  • Tender date: Mar 2017
  • Procurement: Negotiated Design & Build
  • Address: The White House, 58 Jacksons Edge Road, Disley, SK12 2JR, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more