Kent Studio

CF.Architects, Maidstone, 2018

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

kent_studio_photos_09 

Richard Gooding     Download Original

  • kent_studio_photos_09    
  • kent_studio_photos_08    
  • kent_studio_photos_07    
  • kent_studio_photos_06    
  • kent_studio_photos_05    
  • kent_studio_photos_04    
  • kent_studio_photos_02    
  • kent_studio_photos_01    
  • kent_studio_photos_03    
  • 101-ground_floor_plan_as_proposed    
  • 104-roof_plan_as_proposed    
  • 103-section_as_proposed    
  • 102-elevations_as_proposed    
  • 111-section_detail    
  • 110-plan_detail    

The building is a converted double garage located on a prominent ridge overlooking the weald of Kent with extensive 10-mile views across the county.

I designed the studio to take full advantage of the setting and to provide a showcase contemporary project set within a rural landscape.

It was my intention to create a form of modern vernacular that references utilitarian agricultural buildings for its aesthetic. The building has been clad in wide cedar boards that are left to weather naturally. Oak framed glazing built by a local joiner compliments the natural timber cladding. I deliberately chose wider cladding boards to unify an otherwise irregular façade. The boards act as a module that subdivide the elevations allowing irregular and different openings for doors and windows to be unified within a single composed whole. The cladding module provides order to what would otherwise be a complicated façade.

The building is set into the hillside and the roof is very prominent. I decided to plant out the roof with sedum and wild flowers to blend the building into the landscape. The roof was also chosen to provide a good source of food for my apiary located close by.

For the interior, I designed the furniture and kitchen from birch plywood to be CNC cut to reduce costs. The studio space provides four desks for our rural architecture studio.

Data

  • Begun: Jan 2018
  • Completed: Mar 2018
  • Floor area: 36m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £35,000
  • Tender date: Sep 2017
  • Procurement: Minor works
  • Address: The Studio, South Lodge, Wierton Hill, Boughton Monchelsea, Maidstone, ME17 4JS, United Kingdom

Professional Team