White House Folly

ArchiPhonic, Lancashire, 2017

 

white_house_folly_bifold_doors 

Lirya Lee Photography     Download Original

  • white_house_folly_bifold_doors    
  • white_house_folly_external_front    
  • white_house_folly_external_rear    
  • white_house_folly_storage    
  • white-house-folly-4    
  • white-house-folly-18    
  • white-house-folly-20    
  • white-house-folly-19    
  • white-house-folly-1    
  • white-house-folly-2    
  • white-house-folly-3    
  • white-house-folly-5    
  • white-house-folly-6    
  • white-house-folly-7    
  • white-house-folly-8    
  • white-house-folly-9    
  • white-house-folly-10    
  • white-house-folly-11    
  • white-house-folly-12    
  • white-house-folly-13    
  • white-house-folly-14    
  • white-house-folly-15    
  • white-house-folly-16    
  • white-house-folly-17    
  • white-house-folly-21    
  • whitehouse_folly_internal    
  • archiphonic_white_house_folly_issued_drawings_package    
  • white_house_folly_prior_to_demolition    

White House Folly is a new-build, two-bedroom detached bungalow in west Lancashire.

Situated on greenbelt land in a conservation area and adjacent to a listed building, it was essential that the new, private residence was compliant with all regulations, blended in with the local surroundings and neighbouring buildings.

The client required a state-of-the-art, spacious and light dwelling that offered plenty of space for entertaining and privacy from the nearby road.

In line with its rural setting, an agricultural shed was the inspiration for the design, maintaining a closed appearance to the public on the roadside and developing an open appearance to the rear. This aesthetic is achieved by the use of continuous material on the ground elevations.

Cedar was selected for cladding due to its ability to naturally age and grey to blend into the building’s environment, while zinc was chosen for the roof in order to maintain the vernacular of agricultural buildings.

Asymmetry in the design ensures simple circulation and calls attention to focal points in the home. A linear root through the building avoids space conflicts to ensure maximum functionality, and an aesthetically attractive design.

Dynamic aluminium framed windows at the property rear, triple-glazed along with the five-metre roof light within the vaulted ceiling, provide clean and crisp openings. These also maximise natural light and frame stunning exterior views of the property’s garden.

Solid oak timber work is used internally and simple clean lines and complementary materials achieve two tones throughout. Textured tiles are used to blend with the zinc of the roof and maintain the natural colour tones of the building. The tiles also maintain the linear straight of the building, which is echoed by the ceiling in the open plan living space that runs horizontally.

Data

  • Begun: Feb 2017
  • Completed: Dec 2017
  • Floor area: 75m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £180,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2016
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract
  • CO2 Emissions: 1015.2kg/m2/year
  • Address: Lancashire, L40, United Kingdom

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more