Silberrad Student Centre, University of Essex

Patel Taylor, Colchester, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Neobrutalist library extension 

Timothy Soar     Download Original

  • The Neobrutalist library extension    
  • The stratified student centre    
  • The first-floor deck extends in a deep cantilever over the approach to the student centre    
  • The student centre entrance plaza    
  • View of the student plaza    
  • The extension    
  • The first-floor deck extends in a deep cantilever over the approach to the student centre    
  • Staircase from ground to second floor    
  • Student breakout spaces    
  • Student breakout spaces    
  • The terraced library extension    
  • Reception and upper levels seen from the first-floor landing    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Albery Sloman Library and Extension section BB    
  • Library extension section DD    
  • Student Centre section AA    
  • Student Centre section S11 DD    
  • Axonometric    
  • Axonometric    
  • Landscaping plan with scale bar    
  • Material model of development plan from the Essex University Archive    
  • Student Centre main stair details    

At this university campus, comprising a mixture of Brutalist and Modernist buildings, the brief for the extension to the existing library block required a new building that would function as a student centre with learning, media and support services.

One important result of the design is a well-balanced axial relationship between the extended library and the student centre. The three-level student centre features massive concrete floor/ceiling slabs, which cantilever outwards from the second and third floors to create graphic sightlines down the long east and west elevations.

The entry-point at the southern end of the student centre is oversailed by a double-height 15m cantilever supported by an asymmetric arrangement of columns. From this canopied piazza, the material contrasts are clear: the edges of the projecting slabs are inscribed with mid-line indents that immediately signal the care taken with the concrete surfaces; the slabs pass back into the building through a glazed facade with rough-finished Ancaster limestone stone sections.

Inside the reception area, there are bold comings together of in-situ cast concrete walls, the paler mix of the ceiling slabs, and a sculptural staircase in black bronze, which rises up through a three-level atrium lit by a glazed light-slot in the roof.

Data

  • Begun: 2011
  • Completed: Jul 2015
  • Sector: Education
  • Total cost: £17.3M
  • Procurement: Design & Build
  • Address: University of Essex, Wivenhoe Park, Colchester, CO4 3SQ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more