Thames Barrier Park

Patel Taylor, Groupe Signes, London, 2001


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Thames Barrier Park 

Martin Charles     Download Original

  • Thames Barrier Park    
  • A new public space and park for regeneration of the Thames riverside    
  • View north to Millennium Mills    
  • View looking east    
  • Fountains on the piazza at the entrance to the park and green dock    
  • Pavilion with Thames Barrier behind    
  • Robust balustrades along the piazza    
  • Detail of decking at the riverside pavilion, with black granite     
  • Monospecific planting in the dock with Barratt’s housing behind    
  • Detail of planting    
  • Site plan    
  • Plan; an emphatic geometry, including the broad diagonal of the green dock and narrower diagonal path that crosses it.    
  • Detailed section through sliding glass door    

Formation of a new landscaped park, including the construction of a pavilion building, associated structures, services and hard and soft landscaped areas on the River Thames, next to the Thames Barrier

In 1995, an international two-stage competition was staged for which the brief was very loose: reclamation of the derelict and toxic land, a park and residential development. The site previously housed a chemical and dye works, an armaments factory and a tarmac plant.

The design was for a simple, square-shaped grass plateau fronting the Thames, with housing development on three sides. Most of this square plateau is mown grassland, but it is marked by patterns of long meadow grass and copses of birch trees.

The entrance to park and green dock is marked by a piazza, paved in silver-grey granite (with lines of black granite), from which rise 32 pavement fountains.

This piazza is contained within the open northern end of the dry dock and is set within in situ concrete walls. The materials are simple: in situ concrete, robust balust­rades, stainless wire fences, gravel and timber decking.

The dock ends at an open pavilion on the riverside walk. Approach is through a narrow ramped slot in concrete set in the wave mound. The pavilion consists of 23 irregularly spaced steel columns supporting a slatted timber roof with a large circular hole.


  • Begun: Aug 1998
  • Completed: Oct 2001
  • Floor area: 94,000m2
  • Sectors: Landscape design, Public realm, Master-planning
  • Total cost: £8.1M
  • Tender date: Oct 1997
  • Procurement: GC/WORKS/1 Conditions of Contract, Third edition 1989
  • Address: Thames Barrier Park, London, E16 2HP, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more