Lansdowne Road

Charabanc, London , 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

LR13 

    Download Original

  • LR13    
  • LR9    
  • LR 1    
  • LR18    
  • LR3    
  • LR8    
  • LR11    
  • LR18    
  • LR15    
  • LR4    
  • LR11    
  • LR12    
  • LR6    
  • LR5    
  • LR10    
  • 073-Ground floor plan.pdf    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • South elevation    
  • East elevation    
  • Section    
  • Site layout    
  • Exterior View    
  • Kitchen view    
  • Snug view    
  • Library view    
  • Model 0    
  • Model 1    
  • Model 2    
  • Model 3    
  • Model 3    
  • P1020805.JPG    
  • Section    

Refurbishment and extension of a Victorian semi-detached house

The brief was simple: transform a lovely but fatigued Victorian house into a modern and slick family home. As in most Victorian semis, the key was to re-organise the ground floor, made of small separated rooms, having been transformed and extended over time without an overall vision. Particularly the rear was made of utility rooms, with a difficult relationship to the garden.

The overall plan was to refurbish and remodel, creating a flowing floor plan with generous spaces.

For this purpose, the original rear addition was extended by two pockets to the rear and to the side creating an open plan kitchen / dinning as well as niches to be cosy. These extensions have a lot of glassing to bring in a maximum of light and connection with the garden. The front and middle rooms are connected to the new open kitchen but retain their traditional features.

The extensions are two simple volumes built with traditional materials that blend with the existing house but used in a contemporary fashion, for instance yellow brick are used for the plinth and the overhead band but laid in soldier course. A curtain of cedar wood louvres animates the elevations, spaced more or less tightly depending if they sit in front of a window or of an opaque wall.

Internally a simple material palette is being used: red cedar timber structure to create the rythme and built-in furniture to match, concrete floor, white walls and large glass openings. The wall of the side extension has been widen on purpose to create depth with a long bench seating.

Data

  • Begun: Feb 2017
  • Completed: Dec 2017
  • Floor area: 180m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £249,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2016
  • Procurement: JCT minor works
  • Address: 5 Lansdowne Road, South Woodford, London , E18 2AZ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more