Saltoun Hall

Studio DuB, Pencaitland, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from long gallery 

    Download Original

  • View from long gallery    
  • Kitchen 1    
  • Kitchen 2    
  • Kitchen 3    
  • Kitchen 4    
  • 886.02.2 Ceiling plan    
  • 886.03 Proposed kitchen    
  • 886.04.1 Sections A and B    
  • 886.04.2 Sections C and D    
  • 886.05 Detail 1    
  • 886.09 Floor pattern    

Internal alterations to Grade A listed building

A bold intervention to resolve two key fundamental day to day issues for the owners of Easter Saltoun Hall, the largest apartment in this converted category A Listed Building by William Burn, namely: improving the incredibly basic - given the status of the building - kitchen and dining facilities; and a sustainable solution to provide heating and hot water for the client.

A new kitchen space is formed, thermally independent of the existing north gallery with its own ceiling with contemporary vaulting inspired from the original. This allows cooking and dining in comfort for the first time since the property was acquired in the 1970's, also allowing more daylight into the space and offering a more generous and properly arranged sequence of spaces. The design of the new ceiling allows glimpses of the original Gothic gallery vaulting via carefully positioned and sized trapezoidal apertures. Marbled linoleum ‘click’ flooring in strong colours define the kitchen / dining space within the ‘gallery’.

A biomass heating system was designed and installed in the Hall basement. The old combination of oil-fired boiler and little used storage heaters has been removed and for the first time in c.40 years of occupation Easter Saltoun Hall will have whole house central heating with upper and lower level zone control.

Data

  • Begun: Jul 2015
  • Completed: May 2016
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £70,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2015
  • Procurement: Minor Works
  • Address: Easter Saltoun Hall, ThePress, 17a 2 West Crosscauseway, Pencaitland, EH34 5DS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers