Adolphus Road

gpad london ltd, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Basement Floor Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Front Elevation    
  • Proposed Section AA    
  • Location Map    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Cladding Detail B&W.pdf    

New build 2 bedroom house

Charles Bettes from Clerkenwell practice, gpad London, took a tiny six by seven metre former garage site and turned it into a compact two-bedroom home in just ten months.

The small site enabled Bettes to break into the fiercely competitive and expensive inner-city London housing market, while still allowing him to live comfortably.

The architecture had to be sympathetic to its location whilst maintaining its own identity; the chosen materials and use of them, from brick to brass cladding, complement the house’s miniature scale and simultaneously blend in with the neighbouring Victorian terraces.

The overall design carefully considered space planning, the impact of materials and the building’s proportions to create a thoughtful layout, layering rooms to make the house feel larger, using doors and windows to create dual aspects and flooding the rooms with light and new, ever-changing vistas.

The staircase’s slatted design, instead of being enclosed, creates a visual interest and further opens up the living area; opening the living room doors continues and expands the space outwards into the courtyard, bringing the outside in.

Interior materials were chosen to complement the exterior and form a backdrop for other textures and colours for a subtle, but robust and high-quality, finish. White-washed oak, grey brick and a light resin floor reflect natural light and make even smaller areas feel bright and generously proportioned.

The site is tiny and the house is not large, but an innovative layout and clever layering of spaces ensure the interior areas feel airy and spacious, showing how a thoughtful and well-considered approach to a site can produce stunning-to-look-at, comfortable-to-live-in homes.

Data

  • Begun: Aug 2016
  • Completed: May 2017
  • Floor area: 77m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2016
  • Procurement: Traditional negotiated
  • CO2 Emissions: 1723.69kg/m2/year
  • Address: Wittering House, Adolphus Road, Finsbury Park, London, N4 2AZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers