Barra Park Theatre

Brady Mallalieu Architects, Middlesex, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Elevational view 

Keith Collie (website)     Download Original

  • Elevational view    
  • Distant view from side    
  • Overall view from side    
  • Close up showing cor-ten canopies and screens    
  • view showing free standing cor-ten screens    
  • Site location plan    
  • Section    
  • Plan    
  • Cross section    

Reinstatement of an open-air theatre set within Barra Park in Hayes, west London

The new buildings form and materials have been carefully chosen to be robust and durable.

The superstructure is of pre rusted Cor-ten steel and stone filled gabions. The four steel umbrellas give protection to the stage and reflect sound towards the audience. Vertical sheets of steel form the stage backdrop with an angle fin wall forming a 'stage wing'. The back of house facilities are within a cubic structure surrounded by stone filled gabions and open onto the stage.

The existing raked seating and landscape was upgraded. The changing block contains basic backstage accommodation for the performers including a disabled WC and shower, changing facilities, prop store and wing area.

The original open air theatre at Barra Park in Hayes was built in 1951 as a community-led open-air venue for music, theatre and dance.

Data

  • Completed: Dec 2004
  • Floor area: 170m2
  • Sectors: Public realm, Arts and culture
  • Total cost: £180,000
  • Funding: Grant funding
  • Procurement: Traditional
  • Address: Barra Park, Hayes, Middlesex, UB3 2RL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers