Stud Farm Conversion

Leroy Street Studio, Berkshire, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Flooded stable 

Hélène Binet (website)     Download Original

  • Flooded stable    
  • Central court, flooded stable to left, children    
  • North side of flooded stable    
  • View of white rendered additions    
  • East elevation of children    
  • East elevation of children    
  • Flooded stable with stainless steel trusses    
  • A view of the main house from the flooded stable    
  • View of living space    
  • Children    
  • The dining pavilion overlooks formal gardens    
  • Site plan    
  • Flooded stable section    
  • Flooded stable section    
  • Materials board    
  • Steam room section    
  • Detail of truss at ridge    
  • Roof section showing stainless steel truss and hardwood rafters    
  • Wall construction detail    

Renovation of a collection of Victorian stable buildings to provide living and leisure space

A long stable building has been converted to house a swimming pool and several white-rendered blocks were added to the building’s northern face to include a gym, games room and lounge space
The project also involved the conversion of a large building close to the main house into a dining pavilion, the gable-end of which incorporates a large window framing views across formal gardens. Further buildings have been renovated to include a guest house, children’s play areas, office, garage, utilities and plant.

The design intent was to maintain the agricultural character of the exterior with minimal additions in white render, and to make the interiors as serene as possible. This involved developing a library of simple oak joinery details to be used throughout with a palette of white render and grey-blue stonework.

Data

  • Begun: Feb 2001
  • Completed: Oct 2008
  • Floor area: 1,039m2
  • Sector: House
  • Total cost: £4.2M
  • Funding: Private
  • Procurement: AIA B141 Standard Form Agreement
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: -, Berkshire, -, United Kingdom

Professional Team

Suppliers