Sinter House

Trewhela Williams, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Rear Facade 

Simone Bossi     Download Original

  • Rear Facade    
  • Rear Facade Detail    
  • Rear Facade Detail    
  • Threshold    
  • Passageway    
  • Lightwell    
  • Lightwell Detail    
  • Kitchen / Diner    
  • Material Palette    
  • Kitchen / Diner    
  • Brickwork    
  • Lightwell    
  • Threshold Detail    
  • Rear Facade    
  • Concept Sketch    
  • Rear Elevation    
  • Cross Section    
  • Long Section    
  •  Ground Floor Plan    
  •  Plan Detail    

A minimalist extension to an Edwardian property celebrates the rich character, craft and sculptural potential of brickwork.

The brief sought to transform and upgrade the ground floor of a North London terraced house to better suit the clients' modern lifestyle with a new kitchen/diner at the heart of the family home. The introduction of a small planted light-well in the very centre of the plan provides a focal point and increases natural light to the front reception rooms. This buffer space also enables the retention of original period features such as the rear sash window, helping to protect the integrity of the existing Edwardian house.

Exposed painted rafters provide rhythm to the ceilingscape and continue past a rooflight to the vaulted ceiling above the dining table. Minimal frame sliding doors and fully recessed window frames all serve to play down their presence. Subtle details such as shadow gap junctions between finishes help reinforce the overall appearance of elemental simplicity allowing the qualities of the finishes to come to the fore. A muted material palette of light polished marble, pale concrete-effect floor tiles and white painted walls harmonise to form a restrained setting for the brickwork.

The clients highly valued the robust and timeless qualities of brickwork. This informed the emphasis on celebrating its craft through a sculptural approach to the overall built form. The composed simplicity and poise of the folding facade is strengthened by the careful detailing of a continuous, unadorned brickwork envelope. These details include a bespoke sloped brick coping, brick-slip soffit system and cut/bonded brick specials.

The simple purity of this singular brick form helps to sharpen the focus on the tonal qualities, waterstruck texture and intrinsic character of the bricks themselves. Their unique colour variation originates from the clay of the Lower Rhine region and the local firing techniques used during the sintering process. The brick is paired with a maroon recessed mortar joint, which work together to compliment the red Fletton bricks of the original house.

Data

  • Begun: Feb 2017
  • Completed: Sep 2017
  • Floor area: 166m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £140,000
  • Tender date: Dec 2016
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014
  • Address: East Finchley, London, N2, United Kingdom

Professional Team

Suppliers