Taper House

Mustard Architects, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

TaperHouse_1_3705 

© Tim Crocker     Download Original

  • TaperHouse_1_3705    
  • TaperHouse_2_3646    
  • TaperHouse_3_3994    
  • TaperHouse_4_3741    
  • TaperHouse_5_3813    
  • TaperHouse_6_3999    
  • TaperHouse_7_4052    
  • TaperHouse_8_4144    
  • TaperHouse_9_4026    
  • TaperHouse_10_3949    
  • TaperHouse_11_3729    
  • TaperHouse_12_3765    
  • TaperHouse_13_4183    
  • TaperHouse_14_4071    
  • TaperHouse_15_4116    
  • TaperHouse_16_4126    
  • 039_001-Ground Plan Before    
  • 039_002-First Plan Before    
  • 039_020-Section AA Before    
  • 039_021-Section BB Before    
  • 039_030-Rear Elevation Before    
  • 039_100-Ground Plan After    
  • 039_110-First Plan After    
  • 039_200-Section AA After    
  • 039_210-Section BB After    
  • 039_230-Section CC After    
  • 039_300-Rear Elevation After    
  • 039_ExternalSketch    
  • 039_500-TypicalRooflightDtl    

A refurbishment of an Edwardian house to create a light filled, free-flowing set of spaces with a bold design and connection to the garden

Our clients found the original Edwardian layout of their new home with it’s dark interiors and cellular, disconnected spaces hard to reconcile with their desire for light filled, free-flowing spaces with a bold design and connection to the garden. From the front door the interior walls taper away, framing and expanding the view towards and through the garden as you move into the house, towards the greenery and connecting the inside with outside. Tapering planes of tiled and oak floor finishes follow the angled hallway wall alignment through the large open plan kitchen, dining and snug - defining and de-marking function - and continue out across the garden patio to form a raised brick faced flowerbed. Interior bench seating passes through the glazing to provide exterior dining seating on one side of the patio, reinforcing the connection with the outside. Strict planning restrictions concerning extension boundary heights were in conflict with our clients desire for voluminous space underpinned the angular roof planes that hover above the kitchen, dining and snug. The steelwork, joists and rafters that would normally be hidden are exposed to reinforce the sculptural qualities of the form and components themselves. Long views and flowing movement connect the living room through the TV room to the kitchen and snug. Externally, timber cladding wraps around to form the fencing whilst dark brick elements reach for the sky.

Data

  • Begun: Jan 2016
  • Completed: Aug 2016
  • Floor area: 92m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £230,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2015
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design Portion
  • Address: -, 30 Gortinure road, London, -, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more