Elizabeth Mews

Trewhela Williams, London, 2022

 

Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-03_web 

    Download Original

  • Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-03_web    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-1    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-03    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-04    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-05    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-06    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-07    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-08    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-09    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Lorenzo-Zandri-00    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Drawing_01-Ground_Floor_Plan    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Drawing_02-Section    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Drawing_03-Mews_Street_Elevation    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Drawing_04-Facade_Design_Evolution_Diagram    
  • 0WAVN6OJ1PY1XW7_Elizabeth-Mews-Trewhela-Williams-Drawing_05-Front_Facade_Plan_Detail    

The project aims to set an exemplar approach to contextually-sensitive conversion of mews garages.

The integration of the garage into the home reclaimed much-needed habitable space, enabled the thermal upgrade of the fabric, whilst improving outlook and daylight levels.

The former garage door is reimagined as a finely crafted oak-finned composition, which reconciles the competing considerations around daylight admission, solar shading and privacy screening. When viewed from the gateway to the mews, the flutter of fins retain an impression of solidity which unravel like turning pages on approach. The central glazing can 'tilt' for cross-ventilation, or 'turn' to allow the family cat to venture out.

The oak insert respects the established fenestration order of Elizabeth Mews, whilst offering a quietly dignified evolution of its character. The enlivened frontage contributes greater visual animation, passive surveillance and illumination to the neighbourhood. The hope is that the project sets a positive precedent for other neighbours to continue the incremental revitalisation of the street scene.

A calm interior is defined by tonal and textural nuances that help the space to read as a uniform whole. A dual-aspect open plan is ordered along a galley kitchen spanning the full depth of the property. Towards the rear, the galley expands into a dining area before contracting into a snug beyond. This rational plan and restrained palette of natural materials work in unison to instill a feeling of spatial generosity. A specialist plaster unifies walls and ceiling with a fabric-like surface suggesting undefined textiles.

Colour is used sparingly but with precision. The rosy warmth of the Douglas Fir is complimented by brushed copper accents and the mottled burgundy leaves of the Acer Fireglow. The bone white finish of the pot harmonises with the clay plaster and large format concrete tiles lending a hazy serenity to the courtyard.

Data

  • Begun: Apr 2021
  • Completed: Aug 2022
  • Floor area: 43m2
  • Sector: House
  • Total cost: £160,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2021
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2018
  • CO2 Emissions: 28.72kg/m2/year
  • Address: Hampstead, London, NW3, United Kingdom

Professional Team

Suppliers