Broadcasting Place

Feilden Clegg Bradley Studios, Leeds, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The former Trinity St Davids Congregational Church provides a unique context for Broadcasting Place 

Will Pryce (website)     Download Original

  • The former Trinity St Davids Congregational Church provides a unique context for Broadcasting Place    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • The former Trinity St Davids Congregational Church provides a unique context for Broadcasting Place    
  • Walkway between the rear of Trinity St Davids and Broadcasting Place    
  • Viewed from Woodhouse Lane to the south, Broadcasting Place envelops the listed Old Broadcasting House, rising from three storeys to 23 in three incremental stages. The south elevation of the tower is articulated by cantilevered kitchen wedges    
  • The glazing/Core-ten pattern livens up the facade    
  • Main entrance to Woodhouse Lane with half-pediment and colonnade    
  • The deep chasm between Blocks A and B creates an entrance to the north    
  • The courtyard can be reached either by passing through the foyer of Block A, or via a series of new pedestrian links    
  • The courtyard can be reached either by passing through the foyer of Block A, or via a series of new pedestrian links    
  • The     
  • The distinct Core-ten rainscreen    
  • Spiral stair in shared foyer    
  • New Baptist Church with double-height glazed frontage    
  • The southern-most end of the architecture studio showing exposed concrete soffit at perimeter    
  • The southern-most end of the architecture studio showing exposed concrete soffit at perimeter    
  • Typical kitchen/common room    
  • Site plan    
  • Ground floor    
  • Upper floor plan    
  • Typical floor    
  • Section aa    
  • Section bb    
  • Aerial photo site ground floor plan    
  • Location    
  •     
  • Student room cladding detail    
  • Cladding detail    

Cor-ten clad mixed-use development, rising to 23-storeys in four cantilevered blocks, enveloping the existing listed Old Broadcasting House in Leeds

Broadcasting Place is a mixed-use development for Leeds Metropolitan University and property group Downing. It provides about 10,200 m2 of office and teaching space, 240 student residences in the tower volume, and a Baptist church embedded into its northern-most corner.

The scheme was conceived as three forms that resemble geological outcrops: Block A, the Humanities Building, which fronts Woodhouse Lane and contains lecture theatres, seminar rooms, offices and a shared foyer, rising from three to six storeys; Block B, the Arts Building, that addresses the more hostile environment of the A660 with robust workshop/studio space, falling from eight to seven storeys; and Block C, Broadcasting Tower, to the south, in which 22 of its 23 floors are divided into two clusters of five single rooms and one studio flat.

The facade system was developed in detail around the particular material properties of Cor-ten steel. Gaps between components must be at least 5mm wide to ensure water cannot get trapped and cause corrosion. The Cor-ten cassettes are attached to a modified version of a standard rainscreen carrier system fixed to SIPs panels.

Data

  • Begun: Jun 2007
  • Completed: Sep 2009
  • Floor area: 17,723m2
  • Sectors: Residential, Office
  • Total cost: £50M
  • Procurement: Design and Build
  • Address: Broadcasting Place, Woodhouse Lane, Leeds, LS2 9PD, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more