Residential renovation and garden pavilion

Eckford Chong, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Studio_03 

Eckford Chong Design LTD (website)     Download Original

  • Studio_03    
  • Studio_01    
  • Studio_20    
  • Studio_02    
  • Studio_04    
  • Studio_05    
  • Studio_06    
  • Studio_07    
  • Studio_08    
  • Studio_09    
  • Studio_10    
  • Studio_11    
  • Studio_12    
  • Studio_13    
  • Studio_14    
  • Studio_15    
  • Studio_16    
  • Studio_17    
  • Studio_18    
  • Studio_19    
  • Studio_21    
  • Studio_22    
  • Studio_23    
  • Studio_24    
  • Studio_25    
  • Studio_26    
  • House_01    
  • House_02    
  • House_03    
  • House_04    
  • House_05    
  • House_06    
  • House_07    
  • House_08    
  • House_09    
  • 5-A3    
  • AXO Layouts_Portrait-ALL-AJ    
  • Site Plan    
  • Studio Plan    
  • Site Section South    
  • Site Section North    
  • Studio Section West    
  • Studio Section East    
  • Elevation South    
  • Elevation North    
  • Rear Elevation    
  • Front Elevation    
  • Studio Axonometric Diagram    
  • Studio Concept Sketches    
  • Studio Elevation - Front    
  • Stg4 Studio Elevation - Internal Rear    
  • Construction Sequence-01    
  • Construction Sequence-02    
  • Construction Sequence-03    
  • Construction Sequence-04    
  • Construction Sequence-05    
  • Construction Sequence-06    
  • Construction Sequence-07    
  • Construction Sequence-08    

Internal and external renovations for a growing family in east London. Design and build with a new garden studio workspace for a cinematographer.

To connect and improve the existing spaces of a Victorian London terrace house for a growing family. As working, creative professionals, the clients also needed a secluded space to work from home when needed.

A tight budget and nature’s timeframe (just less than 9 months) precluded a roof extension, so we concentrated on the ground floor with a simply revised bathroom at the first. Downstairs, we began by opening up and reconnecting the existing spaces with a warm yet modest palette of natural materials and lots of white. This made the most of the abundant natural light offered by the position and the house being ‘end of terrace’. A neutral colour scheme also allowed colour and pattern to come from the busy day-to-day lives of the growing family.

A large kitchen window offers a singular view down the garden, towards a new lightweight pavilion, which borrows heavily from the Sukiya-zukuri (referring to the clients much loved Japanese tea house) aesthetic. It is essentially a concrete box with a blackened timber lid and functions as a working studio for a cinematographer. As such it is loaded with visual references; placed under a mature cherry tree and to receive the warm afternoon light, the intention is to create a valuable and much needed work space which feels at once contemplative yet lambent.

Externally, stained larch timber cladding carries a memory of the Yakisugi burnt timber of the traditional tea pavilions, whilst matching the existing garden fence and new lean-to ground floor extension (to the main house). The building both resembles the ancient Chashitsu and serves as a structural and phenomenological study of the type, which is born out of our combination of architectural and building practise.

Data

  • Begun: Mar 2016
  • Completed: Oct 2017
  • Floor area: 80m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £115,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2016
  • Procurement: Traditional
  • Address: 125 Kenilworth Avenue, Walthamstow, London, E17 4PA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers