Burnt House

Hayhurst and Co., London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

01 

    Download Original

  • 01    
  • 02    
  • 03    
  • 04    
  • 05    
  • 06    
  • 07    
  • 08    
  • 01-Plan    
  • 02-Section A    
  • 03-Section B    
  • 04-Elevation    
  • 05-Perspective    
  • 06-Details    

Single-storey rear extension transforming a basement flat into a light-filled family home.

Set amongst the mature rear gardens of the Maida Vale Conservation Area, this small, single-storey rear extension transforms a basement flat into a light-filled family home that opens out onto its rear garden.

The concept for the design was to create a timber clad ‘outdoor’ room that embeds itself within the rich sylvan character of the garden: an intervention that softens the threshold between the mature external planting of the outside spaces and the traditional character of the Victorian rooms inside.

The extension provides a new kitchen and dining space. The ceiling to the new space pitches up towards the steep slope of the banked garden; tilting up to maximise the view and draw as much natural light in. The large rear window makes the garden appear as a wall of plants from inside the home and provides an ever-changing seasonal view.

The extension includes a pergola structured canopy that continues the pitch of the internal ceiling and provides a partially covered, private terrace that feels as if it continues the internal spaces. The cladding of the extension is larch: part charred, part white oil finished to provide a contrasting series of linings to the extension and increases the reflection of natural light within the home. The use of timber in this way is seen as a sustainable finish that unobtrusively sets the new extension within its landscape and provides a contemporary reference to the traditional conservatory.

Data

  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 136m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £155,000
  • Funding: -
  • Procurement: -
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: 14 Hall Road, Maida Vale, London, NW8 9RB, United Kingdom

Professional Team