Tufnell Park Road

TYPE Studio, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Tufnell Park Road - Completed rear extension 

TYPE Studio (website)     Download Original

  • Tufnell Park Road - Completed rear extension    
  • Tufnell Park Road - Sweet chestnut timber    
  • Tufnell Park Road - Internal joinery    
  • Tufnell Park Road - Dining room    
  • Tufnell Park Road - Kitchen    
  • Tufnell Park Road - External view    
  • Tufnell Park Road - External detail    
  • Tufnell Park Road - Window seat    
  • Tufnell Park Road - Isometric view    
  • Tufnell Park Road - Lower Ground floor plan    
  • Tufnell Park Road_Rear Elevation    
  • Tufnell Park Road - Proposed extension plan    
  • Tufnell Park Road - Lower Ground floor RCP    
  • Tufnell Park Road - Proposed rear elevation visual intent    
  • Tufnell Park Road - Proposed rear elevation visual intent    
  • Tufnell Park Road_Section A-A.pdf    

The project is an infill extension to a two bedroom basement flat within a Victorian terrace in London

The brief was to create a light and spacious open plan living, cooking and dining area.

One of the issues in combining these functions is that the space can feel bland and generic while losing the spatial character and material qualities of the original building. The design addresses this by creating three loosely defined ‘rooms’ for each area within the open plan space. The idea was that this would bring variation, structure and fun to the project which is constructed using a distinctive but simple palette of materials.

The timber dining area divides the kitchen from the sitting area, defining the three functional spaces. This is all expressed in Sweet Chestnut with the exposed steelwork and gridded timber ceiling separating it from the existing building. Chestnut was chosen for its colour, grain, structure and because it could be used both inside and outside where it was used to form a projecting window seat linking the extension with the garden. Larch floor boards run throughout each space to bring everything together.

The project demonstrates how timber can be used simply and effectively to add interest, definition and excitement to the smallest and most typical of projects, creating a cosy and liveable contemporary space.

Data

  • Begun: Oct 2015
  • Completed: Feb 2016
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £85,250
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2015
  • Procurement: Traditional
  • Address: 75A Tufnell Park Road, London, N7 0PS, United Kingdom

Professional Team

Suppliers