Oswyth Road

TYPE Studio, London, 2018

 

009_type_oswyth_road 

    Download Original

  • 009_type_oswyth_road    
  • 006_type_oswyth_road (1)    
  • 007_type_oswyth_road    
  • 005_type_oswyth_road    
  • 003_type_oswyth_road    
  • 001_type_oswyth_road    
  • 004_type_oswyth_road    
  • 002_type_oswyth_road    
  • 008_type_oswyth_road    
  • 200130_001_oswyth_road_drawings_gf_plan    
  • 200130_002_oswyth_road_drawings_ff_plan    
  • 200130_003_oswyth_road_drawings_section    
  • 200130_004_oswyth_road_drawings_elevation    
  • 200130_005_oswyth_road_drawings_glazing    
  • 200130_006_oswyth_road_drawings_image    

The project is a renovation and extension of a three bedroom London terraced house

Rethinking an unmodernised terraced house for the present day is a common project in London. With the ubiquitous infill side and rear extension, often the rear reception room becomes buried in a deep plan. To avoid this, we inserted a lightwell courtyard which preserved the original window of the rear reception room, allowing us to retain the original quality of light to the room and maintain ventilation to the outside.

The glazed lightwell and rear façade forms a highly transparent kitchen and dining room, bathed in light and reflection. As the owners collect plants and shrubs for the courtyards, it is envisioned that greenery will surround the new space, allowing the residents to sit ‘within’ the garden. The structure of the extension is clearly expressed. The dark painted steel frame and bracing required to support the heavy masonry above sits within a lighter oak framed glass envelope, capped with a zinc roof. Internally the materials are light and simple, natural slate, lime plaster, and the oak frames of doors, windows, and rooflights.

The upper floors are reconfigured to provide 3 good size bedrooms with a large family bathroom, as well as an en-suite guest room. The extension, reconfiguration and renovation creates a house which retains the best qualities of the original Victorian building, contrasted with an open and dynamic new centre to the house; a kitchen and dining space that is removed from the street and surrounded by gardens and greenery.

Photography by TYPE Studio

Data

  • Begun: Feb 2018
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 125m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £249,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2017
  • Procurement: Traditional
  • Address: London, SE5, United Kingdom

Professional Team