Rutland Water House

Marsh:Grochowski Architects, Rutland, 1999


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Martine Hamilton Knight (website)     Download Original

  • The exterior of the house at dusk    
  • Terrace outside the breakfast/dining area, a dramatic contrast to the understated front of the building, with views over the newly created garden to the north    
  • The exterior of the house during the day. Untouched exterior shell    
  • Detail of the oval window with trough views to the garden    
  • The open plan living areas with connections to the garden, maximising daylighting    
  • The dining area looking through into the kitchen beyond    
  • Diagonal view from hall to kitchen    
  • Living room and sliding doors to hall    
  • Dining area with splayed wall and sculpture by Simon Stringer    
  • Site plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Plan before conversion    
  • Cut-away isometric of bay    
  • Detail plan and section through oval window    

Complete interior transformation of a 1970s bungalow, re-orientating the house to give views across Rutland Water

The existing south-orientated cellular plan of the house remains intact. The retained garage and eastern gable to the bungalow now houses the entrance hall, introducing a promenade to the entrance.

The re-ordered plan allows spaces for living, cooking, and dining to flow seamlessly into one another.

South-facing rooflights allow light to penetrate deep into the dining room extension to the north, but also highlight the kitchen, which is at the core of the plan between the living and dining areas. A mild-steel boundary fence to the entrance was built and a screen roof with recycled roof tiles extends over the existing garage.

The ‘snug’ is visually separated from the principal space by a single-riser level change, and by a column. The living room has a full-height sliding screen which closes off the two openings to the entrance hall leading to the garden.


  • Completed: 1999
  • Floor area: 95m2
  • Sector: House
  • Total cost: £140,000
  • Procurement: NBS and JCT Minor Works
  • Address: Rutland House, Ketton Road, Upper Hambleton, Rutland, LE15 8TH, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more