Chatsworth Birdhide

Peak Architects Limited, Bakewell, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Mark Crapper     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A timber birdhide providing social, recreational and educational use for visitors to Chatsworth House

Within an extremely limited budget, the architect has designed a woodland bird hide on the Chatsworth Estate in Derbyshire.

Its location on the edge of a copse of trees adjacent to the children’s farmyard allows young bird watchers to feel part of the woodland habitat.

The curves of the simple timber-framed structure take reference from its location adjacent to a haha, a feature of the original Capability Brown landscaped gardens within the estate.

Constructed for only £12,000 and within four weeks on site, the building is fully wheelchair/DDA accessible and has viewing slots at multiple heights to allow for people of all ages and abilities to use the hide with ease.

Due to limited site access, the hide was partially fabricated off-site and features a birch ply-lining with a cedar shingle-clad exterior that will slowly turn to a metallic grey in time.

The site falls within the general classification of the Grade I-listing for the Chatsworth Estate, detailed planning and listed building permission was required for the bird hide.

Data

  • Begun: May 2016
  • Completed: Jun 2016
  • Floor area: 12m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £12,000
  • Funding: Chatsworth House Trust
  • Tender date: Mar 2016
  • Procurement: Direct Contractor Appointment
  • Address: Chatsworth Childrens Farmyard, Chatsworth House, Bakewell, DE45 1PP, United Kingdom

Professional Team