Sweetdram

SODA, London , 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Ruth Ward     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A flexible space housing a laboratory, research facility, office and events space

Sweetdram creates modern liqueur recipes then produce them collaboratively at select host distilleries around the world
Creating their first fixed address in London, the space had to evolve the original brand concept and the personalities of its founders into a physical space: relaxed not corporate; alive not sterile. Largely research based, the workspace also demanded a craft-orientated and creative feel - whilst maintaining a distinct functionality. A short lease dictated minimal expenditure and each new piece of construction was designed to be de-constructed and recreated in another space further down the line.

The architects began by inserting a fundamental architectural component: a free standing monolithic wall. By giving the wall depth and function, it takes on many of the challenges set by the brief in terms of storage and space separation. A piece of beautifully crafted furniture, it accommodates the needs of users with concealed shelving, botanical glassware storage, fold-out work surfaces, drawers, power supplies, doors and additional office facilities with a retractable partition. This single piece has fold-away functionality, allowing the space to be reconfigured to suit the needs of events such as tasting evenings or mixing classes.

Cork and copper evoke the language of distilling and bottling, polished concrete acts as a durable working surface, expressed as extrusions of the existing concrete floor - kitchen, bar and furniture are designed within the same palette. Clean, carefully considered finishes create an effective contrast with the existing textures of the space. Details borrow geometry from the Sweetdram branding concept, re-enforcing the bespoke character of the project.

Data

  • Begun: Feb 2016
  • Completed: Jul 2016
  • Floor area: 87m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £62,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Traditional
  • Address: Sweetdram , Unit G1B1, Stamford Works , 3 Gillett Street, London , N16 8JH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers