William Smith Building - Phase 1

Pick Everard, Nottinghamshire, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

EFTE pillows run in full height sections around the atrium 

Pick Everard     Download Original

  • EFTE pillows run in full height sections around the atrium    
  • External view of entrance    
  • External view of EFTE panels    
  • TermoDeck panels span half the width of each wing and are supported by a timber frame    
  • The building uses local stone in the atrium    
  • Detail view of local stone gabion walling    
  • Internal view of EFTE pillows that line the atrium    
  • Phase 1 site plan    
  • Lower ground floor plan     
  • Upper ground floor plan    
  • First floor plan     
  • Second floor plan     
  • Roof plan    
  • South and west elevations    
  • North and east elevations    
  • General sections north-south and east-west wings & atrium    
  • Detailed sections north-south & east-west wings    
  • Materials board    
  • Stage C - atrium visuals    
  • TermoDeck panels span half the width of each wing and are supported by a timber frame    
  • Exploded diagram of TermoDeck and timber construction    
  • Entrance lobby pod details    
  • Atrium section    

Timber-framed 3000m2 open-plan office building for the British Geological Survey at Keyworth, Nottinghamshire

The office block takes the form of two three-storey rectilinear wings arranged in an ‘L’ formation with a quarter hemisphere atrium at the knuckle, clad in curving ETFE pillows. The atrium encloses curving stairs leading from open balconies at each floor level down to ground level.

The two wings - open plan with a few cellular offices - have stairs and cleaning facilities in a narrow block across each end, with lavatories and kitchens at the inside corner of the north block.

The contract called for a successful post-construction BREEAM review. Green aspirations meant measures such as sheep’s wool insulation, rainwater harvesting, low-energy TermoDeck HVAC and visibly natural and weathering materials such as terracotta, copper, timber and as this is a major centre for the study of geology, stone.

Data

  • Begun: Sep 2007
  • Completed: Mar 2009
  • Floor area: 1,180m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £6.2M
  • Funding: Private
  • Procurement: NEC3 design and build
  • Address: Nicker Hill , Keyworth, Nottinghamshire, NG12 5GG, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more