Beach House

The Manser Practice, Cowes, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A flood resilient home on an inlet to the sea

At the confluence of a small river and the sea, Beach House is designed to be fully flood resilient and occupied during periodic tidal flooding of the whole site. The house sits almost two metres above the ground and the space underneath allows for both boat and car storage.

The piling and ground beams support a series of ‘W’ galvanised steel frames on top of which a plywood and timber frame three-bedroom house is arranged on a strict three-dimensional 1200x1200x1200mm grid.

Two parallel pitch roof gable end ‘sheds’ contain the living areas and bedroom/bathrooms respectively whilst a galvanised watch tower houses utility and study.

Internally floors, walls and ceilings are fire treated birch face ply whilst external finishes are stained pine cladding and corrugated iron.

Data

  • Completed: Feb 2016
  • Floor area: 110m2
  • Sector: House
  • Total cost: £214,000
  • Address: 2 Marsh Road, Cowes, PO31 8JQ, United Kingdom

Professional Team