West Tytherly Cottage

Stephen Marshall Architects, Salisbury, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Liz Eve (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • Section XX    
  • Section YY    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Timber Shutters    

Extension to a Victorian cottage in Salisbury

The original Victorian cottage sits within a generous garden with several large trees to the south as well as a substantial wood of mature trees to the east. The cottage itself has been added to over the years. It takes the form of an L-shaped brick building with a pitched slate roof.

The owners of the existing cottage required additional bathroom and bedroom space. The existing situation where bedrooms share a communal bathroom was not ideal and on the ground level, the kitchen was located within a lean-to galley arrangement which although workable would benefit enormously from additional space and modern servicing. The owners have huge affection for the cottage as it stands and it is for this reason that they chose an extension route that clearly differentiates the existing cottage from the extension.

Once the position and mass of the new building was established the central architectural/living concept could be developed. The open corner view to the woods and countryside is very dramatic, there are huge trees and morning sun. The owners and ourselves were keen to maximise the corner view and frame this with minimal interruption. By using a simple diagonal cantilever structural system at first and roof level the plate glass enclosure wraps around the interior without any columns. Again this contrasts with the more solid appearance of the original cottage. There are in fact columns but they are detailed into oak ledged and braced doors.

After sorting out the main architectural concept – the big cantilever and glass corner – the next stage was detail and material. The extension has substantial areas of glass, located on the corners on both floors to maximise views and the visual affect of the structure. The spaces need to be ventilated and at ground level there are large oak doors with similar shorter versions at first floor for cross ventilation.

The green slate floor to the kitchen extends out into the garden to form a clear plinth that the new building sits on. This extends the visual size of the kitchen and draws the landscape into the interior. Lighting in the kitchen is contained within slots between angled structure and again throws views out to the mature garden beyond.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 84m2
  • Sector: House
  • Total cost: £210,000
  • Funding: private
  • Tender date: Apr 2015
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Tytherly Cottage, West Tytherly, Salisbury, SP5 1NN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers