Cabin on the Roof

Offsea Works, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View along glass partition into main room 

Tim Crocker (website)     Download Original

  • View along glass partition into main room    
  • Curved Plywood Wall    
  • View to studio    
  • Bedroom    
  • Bedroom towards chimney    
  • Bedroom view of cupboard wall    
  • Shower    
  • Tile Detail    
  • Wash basin    
  • View studio    
  • View towards bedroom    
  • Hallway towards stairs    
  • View from garden    
  • Axo    
  • Customized Basin     
  • Layout     
  • Section    
  • Unfolded Elevation    
  • Scaffolding    
  • Main structure under construction    
  • Construction of curved plywood wall    
  • External wall under construction    
  • External wall with cedar cladding    
  • Bathroom details    
  • Electrical position plan    

Roof extension of a Victorian terrace for work-live use

With sky-high property and rental prices, this was an exercise in providing a super economic live/work space in London, utilizing a very tiny budget.

What for some would be the cost of their kitchen worktop, delivered here a extension containing a bedroom, studio and bathroom.

Using a humanist-economic approach, the project was built as a shed-like timber stud structure clad in cedar, with every inch of three-dimensional space being squeezed out.

The cabin comes into full swing in the main bedroom where a plywood interior covers walls, ceiling, bookshelves and cupboards; stretching out into the small hallway the plywood theme curves into an embrace of a shower room hidden behind pocket doors before ending in a studio space.

On the exterior no effort or expense was made to conceal ductwork, which unashamedly runs down the side return like an un-tucked shirt, whilst Juliet looks down from her balcony.

Data

  • Begun: May 2012
  • Completed: Apr 2014
  • Floor area: 42m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £45,000
  • Tender date: Mar 2012
  • Procurement: Small Projects Contract
  • Address: 10 Rushford Road, London SE4 1SG, London, SE4 1SG, United Kingdom

Professional Team