The Chapel

SUPRBLK, London, 2021

 

OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-6__Nicholas_Worley 

All images: Nicholas Worley     Download Original

  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-6__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-4__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-13__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-14__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-16__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-19__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-25__Nicholas_Worley-2    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-30__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-33__Nicholas_Worley-2    
  • OISP1LCRNEPXP2J_SUPRBLK_-_Christchurch_Court-36__Nicholas_Worley    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_17    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_18    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_19    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_20    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_21    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_22    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_26    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_30    
  • OISP1LCRNEPXP2J_2110029_-_The_Chapel_Press_Pack_drawings_24    

The Chapel playfully reinterprets religious elements into programmatic features to transform this small space within a Grade II-listed church in London, England, into a heavenly retreat.

The strategy and design approach was to retain, uncover and celebrate the existing features of the church while also trying to ensure the most natural light penetration within the space.

While the internal space is only 56sqm, the tiles were designed to seamlessly transition from the interior to the external terrace – connecting the two realms and more than doubling the living space. This ‘secret garden’ celebrated the existing greenery to create a calming and lush backdrop within the busy city.

Materials were introduced to enhance spatial characteristics, such as the brass inlay pattern that echoed the existing geometry of the church set within the porcelain floor. Rooms, fixtures, storage and utilities are all incorporated within the birch timber joinery to complement the church’s warm sandstone structure while simultaneously allowing for the volume within the church to remain intimately dramatic.

The colour palette of the interior was inspired by the church itself – both taking cues from the natural tones of the warm creamy off-white stone columns and window corbeling as well as taking inspiration from traditional stained glass church windows to introduced little moments of more playful colours such as the oversized green stained doors and compressed entrance lobby.

All of the spaces in the project were given equivalent historical church names – drawing inspiration from each one
. THE CLOISTER = TERRAC
. THE SANCTUARY =BEDROO
. THE CONFESSIONAL = ENSUIT
. THE CONFESSIONAL = POWDER ROO
. THE GALLERY = GUEST SLEEPIN
. THE NAVE = LIVIN
. THE NARTHEX = ENTRANCE LOBB
. THE ALTER = KITCHEN ISLAN
. THE PEW = FOLDING BENC
0. THE CHOIR = DINING

Annual CO2 emissions data was not provided.

Data

  • Begun: Aug 2020
  • Completed: Mar 2021
  • Floor area: 56m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £167,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2020
  • Procurement: Traditional
  • Address: Willesden Lane, Kilburn, London, NW6, United Kingdom

Professional Team

Suppliers