Pinks House

Crafted Space, Snowdonia, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Keith Morris (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • South and West elevations    
  • North and East elevations    
  • Interior Visualisation     
  • Interior Visualisation     
  • Exterior Visualisation     
  • Exterior Visualisation     
  • Sunroom cross section    
  • Glazing detail    
  • Internal sliding door detail    

A historic mill conversion with a stone sunroom and open plan kitchen and bedroom.

Removal of 1970s lean-to, replacing with glazed oak and stone sunroom including substantial structural modifications to open kitchen and first floor bedroom into sunroom.

Set in several acres of the Snowdonia National Park this historic mill is nestled in the arm of a stream that leads to the Dysinni River and out to sea.

Having been built for industrial purpose, the house interior had no relationship with its surroundings. Because of a 1970s blockwork lean-to that was knocked down, permission was given for a new extension in this heritage setting.

Designed to present itself conservatively to the west, the extension opens the house out to the landscape privately.

Removal of stone in the gable end wall and internal stone walls has enabled the kitchen to enjoy views to the east and west as well as open out to the sunroom and the stream beyond. Views upstream are framed to the east of the sliding doors.

The unique beauty of the site lent itself to exploring a tradition common in Scandinavian architecture where shapes and structures from the natural site are transformed and transmitted into the architecture.

The design celebrates the stream and the way it wraps around the house, the corners of the building eroded to aid the flow of people and water around the building.

Data

  • Begun: Jan 2014
  • Completed: Mar 2015
  • Floor area: 50m2
  • Sector: House
  • Total cost: £124,000
  • Funding: Clients
  • Tender date: Nov 2013
  • Procurement: Traditional tender process. Payments made after certified valuations.
  • CO2 Emissions: 24kg/m2/year
  • Address: Gwynedd, Snowdonia, United Kingdom

Professional Team

Suppliers