Hollybush Gardens

Matheson Whiteley, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Main gallery 

Maris Mezulis     Download Original

  • Main gallery    
  • Main gallery    
  • Pocket gallery    
  • Pocket gallery    
  • Pocket gallery beneath new stairs    
  • Main gallery ceiling    
  • Ceiling    
  • Revised Ground Plan    
  • Revised Upper Plan    
  • Revised Gallery Ceiling Plan    
  • Revised Gallery Section    
  • Study model    
  • Main Gallery wall detail    

Contemporary art gallery

The new contemporary art gallery for Hollybush Gardens rehabilitates an abandoned Victorian-era brick vault located beneath the Rosebery Avenue Bridge Viaduct.

The main entry is from Warner Yard and opens onto a long gallery of sandblasted London stock engineering bricks with contrasting deep blue glazed corner bricks. Beyond is the main gallery - a 6m high vaulted space which follows the profile of the viaduct arch. A new lighting and services grid is suspended from an existing gantry system, while the existing concrete floor is cleaned and left exposed as a counterpoint to new art walls.

A new stair links to upper-level offices, a viewing balcony and a separate studio space with direct access from Rosebery Ave. Beneath this stair is a small pocket gallery.

Through careful examination of the existing building fabric, the project proposes a series of specific settings for the display of art which respond to the almost archaeological nature of the existing space.

Data

  • Begun: Aug 2014
  • Completed: Jan 2015
  • Floor area: 272m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £50,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2014
  • Procurement: Construction Management
  • Address: 1-2 Warner Yard, London, EC1R 5EY, United Kingdom

Professional Team