V&A Quadrangle Concierge Stations

Freehaus, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Outdoor mobile food and drink stations at the V&A, inspired by curated display cabinets and designed to adapt to tie-in with the museum’s major exhibitions.

Freehaus were approached by Benugo to rethink the food and beverage offer in the Quadrangle at the V&A and to provide a response to the way people use the space as part of the changing programme of the museum.

Our approach was to celebrate the role of the Quadrangle as a place for respite and play; we proposed a series of small interventions that would create a unique food and beverage experience within the museum.

The first of these involved the introduction of mobile, rechargeable stations for serving hot food and drinks. Inspired by the museum’s curated display cabinets, each station features a series of objects, cooking utensils and ingredients, which allude to the provenance of a particular food offer.

Each station is conceived as a stage and is manned by a ‘concierge’, the performance of preparing food is celebrated as a reference to the V&A’s original restaurant – the first within a museum in the world – in which visitors would watch chefs preparing their meals on iron stoves.

The first series of stations, launched in October 2015, have been designed in response to a curated menu that ties in with the museum’s current major exhibition, The Fabric of India. Bespoke panels made of hammered copper, engraved marble and laminated bamboo reference the material richness and craftsmanship of India. The stations are designed to be dexterous; the panels are replaceable, allowing the stations to be modified with new cladding in response to future exhibitions and respective food and beverage offers.

Data

  • Begun: Sep 2015
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 1m2
  • Sectors: Arts and culture, Retail
  • Total cost: £10,000
  • Tender date: Sep 2015
  • Address: Victoria & Albert Museum, Cromwell Road, London, SW7 2RL, United Kingdom

Professional Team