The Old School Studio

ArkleBoyce Architects, York, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing Site Plan    
  • Existing Elevations    
  • Existing Elevations     
  • Proposed Site Plan    
  • Proposed Ground Floor Plan    
  • Proposed Elevations    
  • Proposed Elevations    
  • Massing study    
  • Typical Details    

Studio and storage space within the grounds of a Grade II listed School House

The proposed scheme sits within the grounds of The Old School, Howsham. The school, now converted to house is Grade II listed and lies within the Howsham Conservation Area.

The surrounding context of the scheme is that of limestone residential properties under pantile roofs and timber clad agricultural outbuildings of various scales and typologies typical of the rural Yorkshire landscape.
he studio was designed to remain subservient to the surrounding residential dwellings and takes precedent from the surrounding agricultural buildings in their simple timber clad form with large punctured openings.

A limited palette of materials have been chosen to minimise the impact of the building and compliment those of the existing surroundings. The proposal adopts a simple palette of materials akin to the agricultural typology. Simple cedar clad elevations with glazed openings and an unobtrusive green roof make up the built form.

Data

  • Begun: Oct 2014
  • Completed: Jan 2015
  • Floor area: 35m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £26,380
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2014
  • Procurement: JCT Home Owner/Occupier
  • Address: The Old School , Howsham, York, YO60 7PH, United Kingdom

Professional Team