Darbishire Place

Niall McLaughlin Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Location Plan    
  • East West Elevations    
  • North South Elevations    
  • Sections    
  • Floor Plans    
  • Floor Plans    

A housing project for the Peabody Trust, built on an empty site in Henry Derbyshire’s 1870's Peabody Estate.

The original idea was to produce a building that respects and complements its urban context, one of Peabody’s oldest estates in London.

The architect wanted to continue the concept of ‘open corners’ while working with the height and massing of the existing blocks.

The facade detailing takes its cue from the Henry Astley Darbishire-designed buildings with deep, white window reveals, a regular grid of facade openings and a prominent entrance portal off the courtyard rather than the street.

Internally looking to provide clear layouts, with generous spaces and maximum daylight to flats and communal areas. Most units receive light from three sides with generous, covered balconies.

A single core with a winding staircase connects all floors and is flooded with natural light. At the entrance of each flat there is a glazed door at the end of an extra-wide corridor with a window beyond.

Data

  • Begun: Nov 2012
  • Completed: Dec 2014
  • Floor area: 1,084m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £2.3M
  • Procurement: Single-stage Design and Build
  • CO2 Emissions: 7.92kg/m2/year
  • Address: John Fisher Street, London, E1 8PN, United Kingdom

Professional Team