Phoenix Heights

Brady Mallalieu Architects, London, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Phoenix Heights East 

Dennis Gilbert (website)     Download Original

  • Phoenix Heights East    
  • View from Bosun Close    
  • Distant view    
  • Courtyard garden    
  • Townhouse entrances to Mastmaker Road    
  • Elevation to Byng Street    
  • Entrance courtyard    
  • Strip with allotments and community centre    
  • Interior of Byng Street Community Centre    
  • View from Phoenix Heights East looking towards rooftop sports pitch and Barkantine Estate towers    
  • East-west link    
  • Corner balconies and projecting canopy    
  • Detail shot of Phoenix Heights East with Canary Wharf in background    
  • Corner balconies    
  • Corner window    
  • Flat interior with views to the City of London    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Townhouse plans    
  • Phoenix heights east tower plan    
  • Phoenix Heights West tower plan    
  • Eleventh floor plan    
  • Roof plan    
  • South elevation    
  • North elevation    
  • East and west elevations    
  • North-south section    
  • East-west section    
  • Urban isometric    
  • Community strip    
  • Features    
  • Early sketch showing arrangement of courtyards, rof gardens and high rise elements    
  • Early sketch of corner    
  • Early sketch of tower elevation showing solid base eroding towards top    

High density mixed residential development with community centre

The scheme is a mixed tenure housing project in a high density location with accommodation suitable for families.

The project contains 199 homes within two towers and five low rise buildings organised around courtyards, shared between private, shared ownership and social rented.

The elevations of the building are varied to allow the building form to respond to local conditions along different edges and created an aesthetic which would not be spoiled by inhabitation: Zinc cladding reinforces and echoes the muted office aesthetic of Canary Wharf.

Larch timber weatherboarding is used on private gardens and the playground. Patches of red and orange fibre cement provide a warm contrast to the commercial aesthetic of nearby office buildings. Canopies and projecting balconies make the most of distant views at high level.

The building is connected to the nearby Barkantine Estate Combined Heat and Power network and includes greenwalls, bird boxes, bat boxes, insect bricks and biodiversity roofs which contribute to its ‘Very Good’ EcoHomes rating.


  • Begun: Dec 2007
  • Completed: Dec 2009
  • Floor area: 16,870m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £35M
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2007
  • Procurement: Construction Management
  • Address: 4 Mastmaker Road, London, E14 9AJ, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more