Gloucester Studios

de Metz Forbes Knight Architects, London, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Courtyard with car turntable 

David Churchill (website)     Download Original

  • Courtyard with car turntable    
  • Courtyard at dusk    
  • Rooflights are north-facing    
  • View of living room from roof terrace    
  • First floor bedroom window looking onto courtyard    
  • Living room door    
  • Bathroom door opens onto roof terrace    
  • Exposed structure below rooflight    
  • Perimeter floor detail    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • High-level exploded perspective view from south    
  • Glazing detail in framed windows    
  • Typical residential window sill detail adjacent to railway    

Mixed-use refurbishment of a Georgian townhouse, previously used as offices, and two industrial sheds to the rear, into a block of six residential flats alongside a train line

A mix of six residential units, from one-bed flats to luxurious three-bed courtyard lofts, along with two B1 work units have been created, showing how industrial units on tight, landlocked sites can be re-used.

The rear sheds have been cut in half to form a shared courtyard, with a ground floor industrial unit and first floor three bedroom apartment on each side.

High-specification fire ratings and acoustic performance fro
indows and the external envelope are achieved by using isolated internal wall linings, and in windows by using thermally-broken frames with secondary inner glazing and large interstitial void. Trains are therefore visible but not audible.


  • Begun: Sep 2006
  • Completed: Nov 2009
  • Floor area: 1,250m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £2.3M
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract (2005)
  • CO2 Emissions: 23kg/m2/year
  • Address: Gloucester Studios, Gloucester Avenue, London, NW1 8JH, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more