Alzheimer’s Respite Centre

Niall McLaughlin Architects, Co. Dublin, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Alzheimer’s Respite Centre 

Nick Kane (website)     Download Original

  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Alzheimer’s Respite Centre    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • South west section    
  • South west section with central space    
  • South east section with central space    
  • North east elevation    
  • South west elevation    
  • North west elevation    
  • Sectional detail through sitting room facade and clerestorey    

Day care and respite centre commissioned specifically for people suffering from Alzheimer's disease built in the remains of an 18th century kitchen garden

The challenge in designing a care environment for people Alzheimer sufferers is to produce calm, coherent spaces which reduce enervating distraction, aid orientation and encourage mobility.

The centre responds to these demands by creating a protected precinct of courts, gardens, interconnected social spaces, and private individual rooms all of which connect with the walled garden outside.

A labyrinth of pale yellow stock brick lows walls and buildings is broken up with timber pavilions conjugated with beams, panels, transoms and roofs, all adjusted to the human scale.

Data

  • Begun: Jun 2006
  • Completed: Sep 2009
  • Floor area: 1,392m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £2.7M
  • Procurement: Government Departments and Local Authorities Contract (GDLA 82 with Quantities) / Traditional Procurement
  • Address: The Orchard Centre, Temple Road, Blackrock, Co. Dublin, Ireland

Professional Team