Brent Civic Centre

Hopkins Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • First floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Mezzanine plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Fourth floor plan    
  • Eighth floor plan    
  • Roof plan    
  • East Elevation     
  • North elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Cross Section looking east    
  • Cross Section looking west    
  • Cross Section looking north    
  •     
  •     

A new build Civic Centre, home to 2000 members of staff, wedding venue, library, cafe and training area.

Designed around the entrance atrium, a 30 metre octuple-height performance venue, the civic centre fits with Brent Council's 'one building, one council' strategy, aimed at reducing costs, promoting staff interaction and freeing up other sites for regeneration,

The atrium opens onto adjacent areas or is visually connected with them by glass walls. To the right of the main entrance there is a library and customer self-service accommodation, where officers explain how to use the computers and use online resources.

Beyond this is a retail zone, its frontage facing the pedestrianised Olympic Way and on the atrium's left side a wedding suite links to smart geometrical ceremonial gardens.

Above the library, like a building within a building, is a four storey rotunda, known as The Drum at Wembley. This houses a civic chamber, ringed by two stories of committee and member rooms above a double height multi-purpose community hall.

These spaces are for multiple functions, including conferences, banquets and weddings: the centre's facilities cater for demand from Brent's large Asian population, acknowledged with spice colour coding strategy.

There's also extensive public foyer and patio space on the upper levels, with a winter garden at the foot of the drum and terraces on the third floor.

Data

  • Begun: Mar 2011
  • Completed: Jun 2013
  • Floor area: 40,000m2
  • Sector: Office
  • Procurement: Design and Build
  • CO2 Emissions: 11.83kg/m2/year
  • Address: Engineers Way, London, HA9 0FJ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more