Inland Revenue offices

Hopkins Architects, Nottingham, 1994


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North edge of site defined by the canal 

Martine Hamilton Knight (website)     Download Original

  • North edge of site defined by the canal    
  • North boulevard facade and solar chimney tower    
  • North and south boulevards    
  • North elevation with lightweight ventilation storey    
  • Internal courtyard facade    
  • South elevation overlooking railway    
  • Site reception    
  • Full hieght south facing glass wall    
  • Typical bay on elevation    
  • Tented amenity building at night    
  • Amenities building multi purpose pitch and surrounding bars and resturants    
  • Interior of top floor    
  • Typical work station    
  • Top floor office    
  • Open plan lower floor    
  • Spiral staircase in tower    
  • Location plan    
  • Ground floor plan of courtyard block    
  • Amenity building ground floor plan    
  • Amenity building first floor plan    
  • Amenity building sections    
  • Part longitudinal section    
  • Section    
  • Entrance section    
  • Site plan proposal    
  • Sketch perspective     
  • Sketch perspective    
  • Mould for concrete floor    
  • Precast floor units    
  • Pre-built brick pier    
  • Floor unit being lowered into place    
  • Lowering corner unit into place    
  • Undulating soffit    
  • Floor units and piers in position    
  • Two completed floors    
  • Section through attic wall and foot of bay    
  • Axometric showing air flow    

Transformation of a brownfield site into office space for 1,800 Inland Revenue staff spread over seven buildings

Seven separate buildings, in the form of courtyards and L-shaped blocks, are arranged along a curving spine road.

The office buildings were extensively pre-fabricated to meet a tight construction programme. The local bricks of the load-bearing piers were laid in a factory around steel lifting rods and support shallow barrel-vaulted concrete floor spanning the width of the building. The office buildings are capped with projecting lead-clad attics.

The amenity building has a fabric roof suspended from four raking steel masts and is placed centrally along the spine. It is both the visual and social centre of the complex, containing a multi-purpose sports hall, flanked by changing rooms on the ground floor and by a bar and restaurants on the balcony above.

At night the inherent thermal mass of the concrete is exploited and purged with fresh air to pre cool the structure. At the corners of the buildings, the air within the glass block stair towers warms and rises on sunny days, giving extra drive to the ventilation system.


  • Begun: 1992
  • Completed: 1994
  • Floor area: 39,000m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £54M
  • Address: Howard House, Castle Meadow Road, Nottingham, NG2 1AB, United Kingdom

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more