Brentford Lock West

Duggan Morris Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Canal elevation    
  •     
  • Long section     
  • Cross section     
  • Side elevation    
  • Typical floor plan    
  • Typical balcony detail     

Mixed tenure housing along the waterfront, forming part of a five-year project to breathe new life into the area

Following a successful competition in September 2011, Duggan Morris, Riches Hawley Mikhail and Karakusevic Carson were selected to collaborate and progress phase one of a wider masterplan by Swedish urban designers Tovatt Architects and Klas Tham together with Urbed. The large, industrial site is located adjacent to the lock and the river in the heart of Brentford.

Despite a nationwide decline in heavy industry, water-based industries and infrastructure at the junction of the Grand Union Canal have survived remarkably intact. Brentford, one of the UK’s most important waterway junctions, has retained a strong cluster of water-based employment, expertise and industry. Defined by a gritty, industrial character, the human-scale character of Brentford’s riverscape lends itself ideally to a true mixed-use community.

Block G is low cost (£1,972 per m2) mixed tenure housing consisting of 45 residential units fronting on to the canal-side and split over two plots. The design brief called for a strong, contextual relationship with the waterfront location. The buildings are conceived as cranked blocks following a meandering neighbourhood street held together by a large base plinth.

The team approach was guided by an ethos of open and inclusive collaboration which led to a cohesive identity for the project as a whole. This dynamic enabled the design team to extract a clear understanding of the contextual consideration of site, community, ecology and above all the core fundamentals of the outline consented masterplan.

Data

  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Nov 2013
  • Floor area: 3,550m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £7M
  • Procurement: Competition, D&B contract
  • CO2 Emissions: 10.97kg/m2/year
  • Address: Brentford Lock West , London, TW8 8LR, United Kingdom

Professional Team