Yew Tree Lodge

Duggan Morris Architects, Middlesex, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Yew Tree Lodge 

Edmund Sumner (website)     Download Original

  • The Yew Tree Lodge    
  • An L-shaped arrangement was defined by the previous BPTW-designed scheme    
  • A staggered window layout is brought to the elevations    
  • The concealed gutter detail aroused the consternation of the contractor, but the elevation is crisp and minimal as a result    
  • The windows alternate between flush openings and projected bay windows    
  • Example of flush openings of the windows    
  • A double height space marks the reception    
  • The brick floor surface continues inside to the reception area, complemented by vibrant colour    
  • The reception is simply and minimally detailed    
  • A resident in his apartment    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Unit plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Axonometric of window bay    

Sheltered housing for 12 residents with learning difficulties, located opposite a Grade II listed house

The completed brick building was inherited and adapted from a previously submitted planning permission.

Designed to exacting requirements, the building has been detailed to allow for future flexibility. The scheme adopts a long low profile of two asymmetric wings conjoined at right angles. At the junction of the two wings a recessed main entrance is located with full height, full width frameless glass paneling opening onto a double height void finished in Mustard Yellow.

The external appearance is dominated by brick detailing and terracotta roof tiles, both a soft rust coloured brown. This concept draws from the nearby Grade II listed ‘Arts and Crafts' Building, employed in a contemporary manner.

Communal lawns, planted borders, seating and outdoor ‘rooms' create zones of activity and privacy both to the front and rear of the building.

Each unit is simply furnished with open plan living/kitchen space, a large disabled bathroom and double bedroom. The living rooms and bedrooms are provided with full height windows, and the upper floors fitted with projecting bays.

Data

  • Begun: Nov 2007
  • Completed: Nov 2008
  • Floor area: 1,190m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £2.1M
  • Procurement: NEC Option C: Target Contract with Activity Schedule
  • CO2 Emissions: 13,163kgkg/m2/year
  • Address: Ruislip, Middlesex, HA4 8FH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers