Hayward Gallery

Greater London Council Department of Architecture and Civic Design, London, 1968


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Belvedere road frontage 

Architects' Journal     Download Original

  • Belvedere road frontage    
  • Approach to entrance    
  • Approach to gallery    
  • External detailing    
  • External detailing and in-situ concrete    
  • Entrance Foyer    
  • Galleries connected by ramp    
  • Spotlit gallery on first floor    
  • Loading bays beneath the galleries    
  • Block staircase between galleries two and three on the first floor    
  • A pedestrian terrace over gallery one    
  • From corner of festival hall    
  • Site plan    
  • Plan at road level    
  • Plan at gallery level    
  • Level 2 and 3 plan    
  • Level 4 and 5 plan    
  • Cross section    

Gallery for contemporary art that forms part of the South Bank Arts Centre, London

This gallery houses five exhibition spaces and three outdoor sculpture courts. It connects to the Purcell Room and Queen Elizabeth Hall either side of South Bank, and is a continuation of their designs, features and materials.

Pedestrian terraces and indoor ramps link the separate galleries together, which breaks up the mass of the building. This gives the building fortress-like structure, an impression enhanced by panel and slit windows. The structure's robustness and volumetric complexity follow ideas of Brutalist architecture, as do the choice of materials with the exterior dominated by grey stone. The materials being exposed concrete and precast concrete panels with exposed Cornish granite.

Three of the galleries are on the first floor, and the fourth larger one is on the second, surrounded by three sculpture courts. The first two galleries open out as an interconnected space, whils the third is sectioned off by a block staircase. The upstairs galleries are naturally lit, unlike the others. Their rooflights have baffles and monitored horizontal blinds to ensure shadowless, neutral light conditions.


  • Begun: 1967
  • Completed: Jul 1968
  • Floor area: 2,659m2
  • Sector: Arts and culture
  • Tender date: 1957
  • Address: Hayward Gallery, Southbank Centre, Belvedere Road, London, SE1 8XX, United Kingdom

Professional Team