Egg Theatre

Haworth Tompkins, Bath, 2006


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The exposed red steel contrasts with the rough existing walls 

Peter Cook (website)     Download Original

  • The exposed red steel contrasts with the rough existing walls    
  • View down St John    
  • The Monmouth Street elevation    
  • The ceremonial stair, aimed to recreate the excitement of the traditional theatre    
  • The auditorium is treated as an object placed within the envelope of the existing building    
  • Rehearsal space    
  • Rehearsals on the auditorium stage    
  • At night the auditorium shines out from the Monmouth Street facade    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor    
  • Third floor plan    
  • Forth floor plan    
  • Long section    
  • Short section    
  • Development sketch    
  • The three-tier egg-shaped auditorium under construction    
  • The three-tier egg-shaped auditorium under construction    
  • Detailed section of auditorium    
  • Details of first floor gallery    

The Egg is a new theatre for children, young people and their families, designed for the Theatre Royal Bath

The playful and intimate space, created within a Grade II listed Victorian building used latterly as a cinema, has been designed in response to a brief drawn up by a group of twenty 9-18 year olds, ensuring that it meets the needs of the very people it is intended to serve.

Located next to the existing theatre, the building houses an 'egg'-shaped auditorium, around which an arts cafe, rooftop rehearsal space and basement technical workshop are arranged. The scheme employs an innovative structural solution to insert a tightly fitting elliptical 120 seat auditorium into the rectangular shell of crumbling bath stone.

The original Bath stone skin of the building forms an important base ingredient in the scheme, against which a palette of brightly-coloured and textured contemporary materials play, such as padded upholstery felt and corrugated red plastic sheeting.


  • Begun: May 2004
  • Completed: 2006
  • Floor area: 854m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £2.3M
  • Tender date: Mar 2004
  • Procurement: JCT 98 without quantities
  • Address: Theatre Royal Bath, Sawclose, Bath, BA1 1ET, United Kingdom

Professional Team