Sackler Building

Haworth Tompkins, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Sackler Building by Haworth Tompkins 

Helene Binet (website)     Download Original

  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Sackler Building by Haworth Tompkins    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Plan    
  • Plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Rooflight section    
  • Model    
  • Site before construction    

The Sackler Building provides new space for students at the Royal College of Art to work together under one roof

The Sackler Building is the first phase of the RCA’s plan for a major new campus in Battersea. The campus will eventually house the Schools of Fine Art and Applied Art, and also provide accommodation for start-up units for new businesses in the fields of art and design as well as a gallery and 220-seat lecture theatre.

The Sackler Building was conceived as a conversion; the old building - a single story factory - has been transformed into a series of new day lit spaces under a new roof form, by inserting a new independent steel structure within the existing brick enclosure.

This has significantly increased the height of the building, providing several double height, 7m-high studios along with a mezzanine level, which houses a number of smaller top-lit, 3.5m high studios, whilst retaining a predominantly open plan environment.

The organisation of the studios off a generous corridor, is a traditional art school plan arrangement and echoes the typology of both the Royal Academy and V&A where this device provides a social space and temporary exhibition venue, a space that everyone moves through past the work of other students, past and present.

Data

  • Begun: Sep 2008
  • Completed: Oct 2009
  • Floor area: 1,280m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £3M
  • Tender date: Jul 2008
  • Procurement: JCT 2005 without Quantities
  • Address: 14-22 Howie Street, Battersea, London, SW11 4AY, United Kingdom

Professional Team