Fold House

Geraldine Dening, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Simon Warren (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A domestic extension to an existing house to enable it to be split into two flats

Situated in a conservation area in East London, this project is a sensitive and innovative insertion into the existing terrace fabric.

The brief - to separate a family home into flats for two sisters, one with a young family – demanded the design of a small extension to create a new connection from the upper flat to the garden.

The area available was extremely tight, opportunities for windows limited, and the change in level challenging, so thoughtful use of light and space was essential to ensure the rooms are light and open.

The roof of the original extension remains as a ghost, separated from the new by a continuous roof-light. The new roof - slate to match the existing - folds down into the garden, shifting the geometry from the line of the existing pitch to the horizontal on the back glazed facade, where a concealed gutter and downpipe takes the water to a soak away.

The geometry of the folded roof section was designed to minimize impact on the neighbours, sneaking into the garden discreetly, while simultaneously orientating the extension down and into the garden, and away from the railway immediately behind.

Glazed bricks clad the wall to the courtyard at lower ground floor level resonating with historic local use of material, and shingles give the extension a garden-like quality when seen across the back fences. Construction was timber frame and steel to enable it all to be brought in through the front door, and minimize the structural depth to gain as much space internally as possible.

Due to the clients’ need to inhabit the house throughout the works, and the main contractor being the father – who fitted it in when convenient around other work - construction of the whole project took place piecemeal over a several years.

Data

  • Begun: Jul 2008
  • Completed: Jun 2013
  • Floor area: 66m2
  • Sector: House
  • Total cost: £125,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2008
  • Procurement: Design and Build
  • Address: 77 Lichfield Road, London, E3 5AL, United Kingdom

Professional Team

Suppliers