The Glass House

Coombes Everitt Architects, Cheltenham, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Entrance Hall 

    Download Original

  • Entrance Hall    
  • Living room    
  • View through light well    
  • Kitchen    
  • Kitchen elevation    
  • Staircase    
  • View accross lightwell    
  • Terrace roof light    
  • Signage    
  • Entrance hall    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

New dwelling to the rear of a listed building in a conservation area

The client purchased a small site in a conservation area, to the rear of a listed building. The brief was to create a light and airy two bedroom unit.

A two-storey dwelling was created by setting the building down into the ground by 1.6m.

The plan is arranged around a courtyard which is accessed through the boundary wall. Within the light well steps lead down to the courtyard and dwellings entrance.

A key objective when designing the scheme was ensuring plenty of natural light entered the dwelling and an increased sense of space was achieved.

An abundance of light enters the property thorough the glazed courtyard walls which also afford extended views through the dwelling.

The living room wall is a folding screen which allows the internal space to flow out into the courtyard. Glazed floor sections in the terrace bring light into the extremities of the lower ground floor.

Data

  • Begun: Feb 2014
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 79m2
  • Sector: House
  • Total cost: £210,000
  • Procurement: Managed Subcontractor packages
  • Address: The Glass House, 30 Albert Place, Cheltenham, GL52 2HW, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more