Kelvedon Studio

Foster Wilson Architects, Colchester, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Kelvedon Studio external 

Tom Cronin (website)     Download Original

  • Kelvedon Studio external    
  • Kelvedon Studio external    
  • Kelvedon Studio external    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio interior    
  • Kelvedon Studio external    
  • Kelvedon Studio external    
  • Plan    
  • Section    
  • Sections    
  • Section    
  • Elevations    
  • Working detail    

Development of a new versatile studio to complement the conservation area and existing family home

Our brief was to create a new versatile studio for a family living in a listed school building in the village of Kelvedon, Essex.

We developed a strong, modern vernacular design to complement the conservation area and existing historical building. It echoes the many traditional black painted barns in the area, whilst still enabling the interior space to be light-filled and contemporary.

The studio comprises of a double-height living/media area plus a separate exercise room and shower/WC. It also has a mezzanine for guest accommodation with a glass balustrade.

It has a timber-framed structure with a precast beam and polystyrene thermal block floor. Featuring a handmade clay tile roof, the studio is clad in black painted feather edge boarding on a blue engineering brick base.

Internal finishes are of a restrained palette of white painted walls, acoustic paneling and roof beams with European oak flooring. Included in the build is an under floor heating system, programmable lighting and audiovisual equipment.

Data

  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Feb 2013
  • Floor area: 60m2
  • Sector: House
  • Total cost: £115,000
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT minor works 2005 / traditional
  • Address: 161 High Street, Kelvedon, Colchester, CO5 9JA, United Kingdom

Professional Team

Suppliers