Falls of Falloch (Scottish Scenic Routes Pilot)

John Kennedy, Crianlarich, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Falls of Falloch - entrance 

Ross Campbell (website)     Download Original

  • Falls of Falloch - entrance    
  • Falls of Falloch - weave    
  • Falls of Falloch - view    
  • Falls of Falloch - Route    
  • Falls of Falloch - view from falls    
  • Falls of Falloch - slowly engulf    
  • Falls of Falloch - camoflague    
  • Falls of Falloch - Words    
  • CLOSE SITE PLAN    
  • PLAN    
  • ELEVATION    
  • SECTIONS    
  • Part 1 Craned from Road    
  • part 2 craned in    
  • Falls arrested!    
  • This is a building whose construction is entirely open– there are no details as such as all connections, junctions and planes are open to view.     

A viewing platform for a waterfall

The Scottish Scenic Routes project is a developing Scottish Government funded three year pilot project that seeks to enhance Scotland’s natural landscapes by developing a series of small interventions along key tourist routes.

One of the guiding principles of this pilot project is to engage with young, untested design talent who have largely remained excluded from such processes and represent a great untapped resource. All of the designers of these projects are either recently qualified part 2 graduates or current architecture students.

The Loch Lomond and the Trossachs National Park Authority were chosen to deliver the first phase of this project and their in-house chartered architects oversaw the process from initial design competition to final delivery, mentoring the young designers through an often complex process.

The Falls of Falloch is a very well known waterfall adjacent to the main Glasgow to Oban road. The Falls are recorded in many works of literature over the years including the travel diaries of various Romantic writers of the 18th and 19th centuries.

The installation at the Falls is intended to provide a sheltered viewing platform which allows visitors to experience the drama of the Falls at closer range. Cantilevering over the edge of the water, the shelter takes the form of a long narrow trellis which weaves its way between existing trees to the cliff edge at the falls.

The structure is very delicately inserted into the context, wrapping around existing trees and following the contours of the ground. The shelter is formed from lengths of steel-reinforcing bar woven together to create an undulating, sculptural shape that forms a journey through the forest, focusing the sound of the falls and finishing at the water's edge. The thoughts of Dorothy Wordsworth on her experiences of the Falls are engraved on the end balustrade – providing a visual and literary link to the Grand Tourist of the past and reinforcing this project’s part in defining a new grand route through Scotland’s scenery.

Data

  • Begun: Feb 2014
  • Completed: May 2014
  • Floor area: 16m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £90,000
  • Funding: Scottish Governemnt grant
  • Tender date: Dec 2013
  • Procurement: SBCC Standard Building Contract With Quantities for use in Scotland (SBC/Q/Scot), 2011 Edition
  • Address: Falls of Falloch, Loch Lomond and the Trossachs National Park, Crianlarich, G83 7DZ , United Kingdom

Professional Team

Suppliers