Temple of Agape

Supergroup London, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Temple of Agape 

    Download Original

  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    
  • Temple of Agape    

Temple of Agape is a temporary installation commissioned by the Southbank Centre for their summer ‘Festival of Love’

Agape celebrates ‘love of humanity’, representing one of the seven Ancient Greek themes of Love.

The Agape procession begins with a neon ribboned 60m canopied series of love benches leading to the entrance where overhead the Martin Luther King quote ‘I have decided to stick with Love’ expresses the power of love to everybody. Then the visitor journeys through or stops and sits in the dappled lit temple before proceeding up the temple stairs festooned with banners and signs that form a joyful parade. Here, there is a chance to experience new views and a new temporary entrance to the Royal Festival Hall balcony for the duration of the festival.

The designers wanted people to feel joy and noise as well as quiet contemplation.

The 8m high x 12m wide scaffold structure supported over 300 exterior ply panels hand painted in the studio over three weeks with the help of a great group of volunteers.

Data

  • Begun: Jun 2014
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 360m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £96,000
  • Procurement: Design and build
  • Address: Southbank Centre, Queen’s Walk, London, SE1 8XX, United Kingdom

Professional Team