Garden House

De Matos Ryan Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • Section B-B    
  • Elevations    

House at the far end of the rear garden of a Victorian house in Battersea

The design was driven by the need to incorporate compulsory flood-proofing measures due to the site’s close proximity to the River Thames; as well as complying with planning restrictions to prevent the overlooking of neighbouring properties.

The house comprises five bedrooms, three bathrooms, a study and a kitchen/living room. The garden was excavated to create a high-sided watertight concrete courtyard. The living areas are at courtyard level and benefit from full height glazing.

A bridge at garden level bisects the white box and marks the entrance to the property. A combination of internal lightwells and rooflights ensure that the bedrooms are flooded with natural daylight. Top lit hallways and bathrooms connect the volumes.

Data

  • Completed: Aug 2013
  • Floor area: 179m2
  • Sector: House
  • Address: Battersea, London, United Kingdom

Professional Team