Maggie's Centre, Newcastle

Cullinan Studio, Newcastle Upon Tyne, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Paul Raftery (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • North west elevation    
  • South west elevation    
  • Window detail    

Cancer care centre built in the car park of the Freeman Hospital

The centre has two wings - one for counselling rooms with a large living room space, the other leads to the kitchen table. A central library incorporates stairs up to a mezzanine level, covered by an angled roof covered in photovoltaic panels.

The mezzanine leads out onto the flat landscaped roof, screened by planting. A courtyard occupies the fourth quadrant, which visitors can see and walk out into from the kitchen and large meeting room.

The energy efficient building incorporates solar panels on the roof and has thick insulation.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Jun 2013
  • Floor area: 285m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £1.6M
  • Address: Freeman Hospital, Melville Grove, Newcastle Upon Tyne, NE7 7NU, United Kingdom

Professional Team